Noua descoperire infirmă ipoteza anterioară conform căreia dacă afecţiunile conştienţei persistă mai mult de 12 luni sunt ireversibile. Science Daily notează că prin stimularea nervului vag, specialiştii din cadrul Institut des Sciences Cognitives Marc Jeannerod din Lyon, Franţa, conduşi de cercetătoarea Angela Sirigu, au demonstrat că prezenţa pacientului poate fi îmbunătăţită.
Nervul vag conectează creierul către alte zone ale corpului inclusiv intestinele. Acesta este important în momentul trezirii, vigilenţei şi a altor funcţii esenţiale. Pentru a testa abilitatea stimulatorului nervului vag, specialiştii au selectat un caz dificil pentru a se asigura că îmbunătăţirea nu poate fi pusă pe seama norocului. Specialiştii au căutat un pacient aflat într-o stare vegetativă de mai bine de un deceniu fără a prezenta semne de îmbunătăţire.
După o lună de stimulare a nervului vag, atenţia, mişcările şi activitatea cerebrală a pacientului s-au îmbunătăţit. Bărbatul a început să răspundă la comenzi simple, imposibil de realizat anterior. De exemplu, putea urmări un obiect cu privirea şi îşi putea mişca capul. De asemenea, mama sa a declarat că abilitatea lui de a sta treaz în timp ce terapeutul îi citea s-a îmbunătăţit.
„Plasticitatea cerebrală şi recuperarea funcţiilor cerebrale sunt posibile chiar şi atunci când nu mai există speranţă,” a afirmat Angela Sirigu.
Îmbunătăţirile au fost observate şi în timpul analizei activităţii cerebrale. Un semnal teta EEG, important pentru deosebirea stării de conştienţă de cea vegetativă, a crescut semnificativ în zonele creierului legate de mişcare, senzaţie şi conştientizare.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: